Якщо вершина естетики у японців — традиція ханамі: милування
квітами сакури чи уме, то у китайців — це точно заварювання, так званого,
"зв’язаного" чаю (香片工艺茶), який також називають
"квітучим". Його виготовляють з чайних листків (переважно зеленого
чаю) та однієї чи декількох сухих квіток.
Використання зеленого неферментованого чаю обумовлене тим,
що його листочкам набагато легше надати необхідну форму, аніж ламким і сухим
листкам ферментованого чаю. Готовий напій зі зв'язаного чаю — це не лише
оригінальне поєднання смаку та аромату чайного настрою, але й казкове видовище
"розкриття бутона", котре можна спостерігати під час заварювання.
Традиція виготовлення зв’язаного чаю сягає часів правління
китайської династії Сун (960-1279 рр.). Існують літературні згадки про
"демонстраційний" чай, листя якого було зв’язане з квіткою для
розваги імператора. Але найбільшої популярності цей напій набув лише у 80-ті
роки минулого століття.
Абсолютно весь зв'язаний чай створюють вручну. Китайці —
вправні чарівники у виробничих процесах, але автоматизувати виготовлення цього
чаю неможливо. Все покладається на руку майстра та його фантазію. Зазвичай,
готовий для заварювання бутон виглядає як кулька (куля — символ любові в Китаї)
чи еліпс, але зустрічаються і сердечка, кільця, зірки, мініатюрні пагоди чи
китайські ліхтарики, навіть зайці, рибки і дракони. На створення однієї
композиції, в залежності від складності форми, досвідчений майстер витрачає від
1 до 10 хвилин.
Головні осередки виготовлення зв’язаного чаю: китайські
провінції Фуцьзянь, Сичуань, Хунань і південно-західна частина Юньнаню. Для
створення бутону обирають лише верхні листочки чи бруньки чайного куща Camellia
sinensis, які збирають в особливий час: сезон дощів. Для збереження форми їх
обробляють безпосередньо в день збору: зривають, сушать у спеціальних печах за
температури 110°C (230°F), просіюють, зв’язують маленькими "снопами"
і, зрештою, додають головний секрет — квітку.
Зазвичай, для зв’язаного чаю обирають хризантему, жасмин,
османтус, лілію чи гібіскус, але зустрічаються і квіти амаранту, лаванди,
конюшини, камелії, календули, лічі (червона слива), півонії. Одна або декілька
квіток зв’язується із чайним листям за допомогою шовкової чи бавовняної нитки,
і загортаються, мов капустина. Після цього бутон закручують в клаптик
нейлонової тканини, надаючи йому потрібну форму, та остаточно висушують в печі
з температурою 90°С (195°F). Готова композиція важить від 6 до 10 грамів і має
бути абсолютно цілісною, щільною та пружною.
Зв’язаний чай не відноситься до окремого сорту, проте має
чимало власних варіацій з казковими назвами: "Білий лотос втіхи",
"Червона пагода", "Золотий злиток", "Квітка семи
богинь", "Ароматний бутон", "Жасминова безсмертна
діва", "Народження перлини","Ангел квітів".
Вся інтрига та краса зв'язаного чаю полягає в процесі його
заварювання. Для того, щоб насолодитися процесом, слід використовувати скляний
посуд. Найкраще взяти скляний чайник або келих. Залийте в посуд кип'ячену
гарячу воду (не окроп — 80-90°С), а потім опустіть в неї бутон чаю.
Приготуйтеся до містерії, вона почнеться з перших секунд. Бутон поступово
розкриється, і ви побачите квітку, яка, в принципі, може бути будь-якого
кольору: бузкового, жовтого, червоного, помаранчевого або білого. Та й форма
квітки трапляється досить химерна. Листочки в цей час будуть розправлятися, й
відкривати вашому зору всю красу та витонченість квітки.
Саме завдяки цьому процесу зв’язаний чай називають
"квітучим" або "чай-квіткою", і додають характеристику
"найбільш незвичайного і загадкового китайського чаю".
Чайний настій п’ють після повного розпускання бутону
(зазвичай 3-4 хвилини), після чого його можна заварювати ще 2-4 рази,
збільшуючи час кожного заварювання на 3 хвилини.
В заварюванні зв’язаного чаю, як і в милуванні квітучою
сакурою, найголовнішим є відчуття часу. Точніше його відсутність. Для справжньої
насолоди процесом ви маєте зупинити час — нікуди не поспішати, ні про що не
думати, бути спокійним, розслабленим, і готовим сприймати прекрасне. Це
своєрідна медитація, яка не тільки дарує вам неповторне дійство, але й виявляє
повагу до майстра, який створив чай-квітку. Словом, насолоджуйтеся дійством!
Приємного чаювання!
Джерело: uamodna.com
Немає коментарів:
Дописати коментар