понеділок, 26 січня 2015 р.

Польсько-українсько-білоруський проект «Справа»

Польсько-українсько-білоруський проект «Справа» в Україні поширюється на наступні міста: Вінниця, Дніпропетровськ, Київська область, Кременчук, Луцьк, Львів, Полтава, Суми, Тернопіль, Херсон та Чернігів. Проект призначений для роботи у школах, а саме – ознайомлені із функціонуванням традиційних та сучасних ЗМІ, історією громадянського суспільства, а також практично спробували створити власні медіа-ресурси. Від жовтня 2014 року до травня 2015 року кожен із п’ятнадцяти аніматорів працюватиме із 8 групами молоді (кожна: 10-15 осіб) та проведе із кожною із них по 4 тематичних тренінги(5 годин/тренінг). Тренери-аніматори навчать учнів створювати мультими (мультимедійні газети, детальніше на mammedia.com.ua, сторінка проекту – sprawa.org), ознайомлять їх із основами журналістики, журналістською етикою та спільно розпочнуть пошуки та дискусії про найбільші проблеми та виклики у своєму локальному середовищі. Кожна група створить мультиму після 2-го та 4-го тренінгу. У травні 2015 року відбудеться конкурс та визначення найкращих редколегій в інтернет-голосуванні та за рішенням журі.
Тематика майстер-класів зосереджена на двох аспектах. Перший пов'язаний із журналістською освітою. Учасники навчаються написання та редагування текстів, дізнаються про жанри журналістики, торкаються теми етики в ЗМІ та критичного аналізу інформації. Другий аспект стосується громадської активності та дій на користь місцевих громад. Молоді люди, які беруть участь в проекті, приглядаються до спільнот в яких вони живуть, відповідно до потреб, можливостей та активізації інших осіб. Цей аспект діяльності власне акцентує назва нашого проекту – Справа. Ідея полягає на тому, що для молодих людей, які публікують мультими та для їхніх місцевих громад існує «справа», та яка є дійсно важлива. Відтепер ми також використовуватимемо окрім назви «Справа» - визначену у Львові назву «Вголос».
У вимірі «соціального» модулю проект, на думку тренерів-аніматорів, стимулює молодих учасників до того, щоби глянути на середовище, в якому вони проживають з точки зору того, що можна змінити, виправити або поліпшити. В процесі проекту, молодь проводить свого роду міні-опитування місцевих потреб. Отримані результати натомість використовуються як для журналістської роботи (статті, інтерв'ю), так і для громадської діяльності – в тому числі для різноманітних акцій, наприклад, збір коштів на лікування друзів, флешмоби, шкільні ярмарки чи облагородження шкільних територій та дитмайданчиків.
З першого етапу проекту «Справа», який тривав протягом січня-травня 2014 року у Львові, Луганську, Херсоні та Чернігові, нам відомо, що було дуже багато дій та ідей. У більшість із них були залучені вчителі, батьки, а в меншій мірі – місцеві громади. Молодь теж часто намагалася зацікавити своєю діяльністю місцеві медіа. Серед тем в українських публікаціях переважали питання освіти, необхідність реформ з точки зору підлітків, культурне життя міст, екологія, субкультури, права людини та надання допомоги біженцям з Криму і Східної України.
Проект концентрується на публічних справах та потребах, на спільному та універсальному добрі, на європейських цінностях. Ціллю реалізації проекту є надання його учасникам відчуття себе частиною громадського мовлення. Вони мають відчути, що означає бути незалежним журналістом, який працює на благо читачів/громадськості, а не для жодних силових, політичних чи фінансових груп.

Медіа-програма демократизації в країнах Східного партнерства та Туреччині реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Данії у співпраці з Фундацією Нові Медіа (Варшава) має на меті збільшення медіаграмотності серед учнів українських та білоруських загальноосвітніх шкіл віком 15-17 років за допомогою просування універсальних цінностей медіа-переказу публічної інформації у демократичному суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар