вівторок, 3 березня 2015 р.

Особливості та перспективи жанру ЕСЕ

Жанр есе у світовій літературі зародився досить давно. Основоположником есе вважається французький письменник Мішель де Монтень, який в 1580 році створив книгу творів під назвою «Есе», де мова йшла про найрізноманітніші речі – вічні категорії, боротьба добра і зла, любові і ненависті. Крім того, Монтень помістив в книгу безліч власних роздумів про різні події, явища. Сам автор охарактеризував свої твори як власний погляд на певні речі, який не претендує на вичерпне поняття і науковість. З тих пір есе як жанр пережило безліч змін, але основна характеристика залишилася тією ж – нетривіальний авторський погляд на давно відомі речі, який може бути цікавим читачеві, але не є істиною в останній інстанції, а відображає лише одну думку з багатьох.
Сьогодні есе набуває все більшої популярності як жанр, який надає автору максимальну свободу, не обмежуючи його практично нічим. Есе передбачає тільки кілька умов – необхідність писати в прозі, невеликий обсяг і доступність для непідготовленого читача. Всі інші характеристики – такі, як асоціативність, високий ступінь вираження авторського «я», новий і незвичний погляд на описуване явище, використання різних засобів для надання тексту яскравості і «наочності», надають автору свободу писати так, як він хоче і про те, що вважає важливим для свого читача.
Есе пишуть не тільки і не стільки літератори, скільки люди з нестандартним поглядом на світ. В даному випадку авторське бачення важливіше, ніж його літературні здібності. Тому найчастіше есеїстам стають люди суміжних з літературою професій – публіцисти, журналісти і т.д. Так, практично всі статті з психології особистості підкреслюють, що есе пишуть ті, хто хоче поділитися зі світом своїми думками, хоче відкритися читачам. В даному контексті цілком логічно, що більшість журналістів, які працюють в сфері друкованих ЗМІ, більшою чи меншою мірою іноді пишуть есе, так як це дає можливість їм висловити те, про що не можна розповісти з тих чи інших причин в пресі.
Особливо популярним став даний жанр в жіночих журналах. Незважаючи на те, що в даному випадку використовуються далеко не всі можливості есе і воно передбачає вузьке коло тем, тим не менш, саме завдяки друкування творів у жіночій періодиці, багато згадали про есе. Основними відмінностями есе в журналах є такі, як проста та доступна тема (як правило, погода або категорія дружби, любові), використання обмеженої кількості засобів вираження, тут максимально яскраво простежується авторська думка, низька ступінь асоціативності і подається не особливо цікавий погляд. Тому говорити про перспективність есе в жіночій періодиці не доводиться.
У той же час есе сьогодні поступово починають публікувати і в серйозній «якісної» пресі, розповідаючи або натякаючи на ті події, які небажано розглядати відкрито через недостовірність інформації, небажання редакторів розкривати свої джерела і т.д. Адже есе знаходиться на стику літератури та журналістики, вважається художнім жанром і не вимагає повної достовірності, чим вміло користуються досвідчені журналісти.

Автор: diana

Немає коментарів:

Дописати коментар