четвер, 12 листопада 2015 р.

У школі нам часто повторюють, що знати чужу культуру, традиції, історію потрібно, але найперше маємо не забувати про своє, рідне, берегти його і плекати. Зважаючи на це, члени нашого клубу відвідали презентацію видатної особистості,  української художниці, творчість якої відома у всьому світі – Марії Башкирцевої. Захід відбувався 9 листопада в Інституті філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки, де були присутні шановані гості, викладачі, студенти, представники ЗМІ.



Під час презентації ми почули про життя Марії Башкирцевої, чудово те, що студенти робили інсценізації деяких періодів її життя, що допомогло нам, глядачам, краще зрозуміти  художницю, відчути її переживання, побачити процес творчості, який не міг не зацікавити. Марія була талановитою здібною ученицею відомого французького художника, стала першою жінкою-художницею,  чиї картини були виставлені в Луврі. Майже все її життя пройшло у Парижі, тому її вважають французькою мисткинею, але не варто забувати про українське коріння Марії, про рідні Гавронці (колись Полтавська губернія), де жив її тато, де були чудові сади. Останні її прижиттєві: «Мені так хочеться гавронських вишень і яблук… » .







Марія була невимовно сильною дівчиною, адже вона прожила усього 26 років, і за цей недовгий період змогла підкорити світ, а цим варто пишатись.  Вона була дуже вимогливою до інших, та найперше до себе, була обов’язковою у своїх почуттях, хотіла досягти успіху, працюючи безперервно і важко, хотіла підкорити світ, щоб про неї говорили і пам’ятали – так і сталося! Невимовна сила волі, впертість, де в чому юнацький максималізм, допомогли Марії стати вічним образом таланту, «білою дівчинкою, ангелом», - як її називали. Дивно, та із розповідей про Марію, ми зрозуміли для себе, що потрібно працювати для того, щоб втілити свою мрію у життя, бо за нас цього ніхто не зробить. Усі присутні, разом із нами, отримали багато позитиву, нових знань, можливість замислитись над тим, як ми живемо і чого хочемо. А ще – ми повірили у власні сили і тепер точно знаємо, що не лінуючись, працюючи не з примусу, а власної волі, можна отримати відмінний, а то й  найкращий результат!



Автор: Олександр УДОТ

           

Немає коментарів:

Дописати коментар