понеділок, 20 жовтня 2014 р.

10 БЕЗГЛУЗДИХ ПОМИЛОК, ЯКІ РОБЛЯТЬ ЛЮДИ

Всі люди іноді помиляються. Проте деякі помилки ми повторюємо знову і знову. Це помилки, які відносяться не до суті прийнятих рішень, а до способу їх прийняття; помилки, які ми здійснюємо в процесі міркування про обставини нашого життя. Такі помилки призводять до неправильного усвідомлення ситуації, поведінки інших людей і нашого власного, породжуючи масу негативних емоцій. 
 

1. Синдром маленького курчати
Є така дитяча казочка. На маленького курчати впав з дерева горіх і стукнув його по голові, але курча подумав, що на нього обрушився небесний звід. Аналогічним чином люди часто приходять до зовсім катастрофічних умовиводів, не даючи собі замислитися хоча б на хвилину. Переляк вводить людину в стан душевного і розумового паралічу.

2. Читання думок
Одна з найбільш дбайливо жаданих ілюзій полягає в тому, що ми впевнені у своєму вмінні читати чужі думки й у здатності орієнтуватися в навколишніх скрижалях нашої душі. «Я нічого не буду йому говорити, він повинен сам здогадатися» - дуже поширене твердження, незмінно веде до глибокого розчарування, коли врешті-решт стає ясно, що людина не тільки не знає того, що нібито повинна зробити, але навіть не підозрює про те, чого ви від нього чекали.

3. Схильність все відносити на свій рахунок
Багато готові нести особисту відповідальність абсолютно за все, що відбувається. Вони відповідають і за чийсь поганий настрій, і за погану погоду, і через землетрус на краю світу. Природно, їм не залишається нічого іншого, як тільки сердитися або засмучуватися.

4. Довіра своїм справам
Ця помилка полягає в святій упевненості в тому, що якесь досягнення в якійсь одній області гарантує успіх і у всіх інших сферах життя без тих зусиль, які в свій час були докладені для першої перемоги.

5. Довіра критикам
Помилка протилежна попередній. Вона полягає в тому, що ви без міркувань приймали на віру будь-яку критику на свою адресу, не замислюючись над тим, хто судить і чи була в тому ваша вина.

6. Максималізм
Дана якість означає прагнення до досконалості у всіх областях. Звучить теза просто чудово: навряд чи хто-небудь буде сперечатися з тим, що встановлення високих стандартів - справа хороша. Але вимогливість стає недоречною, коли ваші стандарти стають настільки високі, що ви не можете навіть наблизитися до їхнього рівня. Досить нерозумно прагнути до стовідсотковій досконалості і отримати нульовий результат.

7. Хворобливе порівняння
Порівняння і виявлення контрастів - гідний спосіб аналізу відмінностей. Але люди часто страждають від того, що звертають увагу лише на ті з них, які говорять не на їх користь, або коли сліпо приймають на віру негативні оцінки оточуючих.

8. «А що якщо...»
Тривога! Тривога! Тривога! Ось до чого веде цього типу мислення. Вас турбує щось, чого взагалі не існує або ймовірність чого близька до нуля. Таким чином, обґрунтування тривоги про здоров'я і добробут доповнюються порожніми клопотами, знижують потенціал, який ви могли б використовувати для протистояння реальним труднощам.

9. «Ти повинен!»
Повинен. Звичайне, повсякденне слово, але тільки не тоді, коли воно означає наказ, не підлягає обговоренню. Інакше саме сьогоднішнє слово перетворюється в вказуючий перст, що вимагає: «Не смій ухилятися від вказаного шляху хоча б на соту частку міліметра - а то гірко пошкодуєш! Ти будеш винен, тобі буде соромно!» Люди, які часто застосовують по відношенню до себе слово «повинен», самі будують навколо себе тюремні стіни. Вони настільки зосереджені на тому, що вони мають або повинні були б зробити в минулому, що у них просто немає часу замислитися, як це робиться сьогодні і що їм належить зробити в майбутньому.

10. «Так, але...»
Людина, яка часто вживає такі вирази, завжди і в усьому знаходить якісь негативні сторони, які перекреслюють все позитивне, або вигадує фантастичні виправдання будь-яким негативним явищам. Люди такого складу часто перекривають дорогу як оточуючим, так і самим собі.

Джерело: http://www.intell.in.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар