пʼятницю, 10 жовтня 2014 р.

І хто б міг подумати??!

Друзі! Виявляється, що найвідоміші також зазнають провалу. Багато відомих книг, які стали для багатьох настількими, побачили світ не із першої спроби. Про причини - читайте далі.  
Роман «Керрі» початківця Стівена Кінга тридцять видавництв визнали похмурим і безперспективним. Рукопис книги Кетрін Стокетт «Прислуга» відхилили 60 літературних агентів. Майбутній «король жахів», лауреат Нобелівської премії з літератури і перша письменниця, яка заробила $1 млрд власною творчістю, отримали від видавців чимало невтішних зауважень і гірких відмов.

Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і філософський камінь»
Кількість відмов: 12
Рік виходу: 1997
Тираж: сукупний тираж книг про Гаррі Поттера перевищує 450 млн екземплярів
Переклад: 69 мов
Екранізації: «Гаррі Поттер і філософський камінь» (2001, реж. Кріс Коламбус)

12 видавців, які свого часу відмовилися друкувати роман Джоан Роулінг, напевно досі кусають лікті. За обсягом продажів «поттеріана» поступається лише Біблії, а бренд «Гаррі Поттер» оцінюється в $15 млрд.


Кетрін Стокетт «Прислуга»
Кількість відмов: 60
Тираж: понад 10 млн примірників
Переклад: роман переведений на 40 мов
Екранізації: фільм «Прислуга» (2011 рік, режисер Тейт Тейлор). Номінант премії «Оскар» за кращий фільм. «Оскар» і «Золотий глобус» за кращу жіночу роль другого плану.

Рукопис Кетрін Стокетт відкинули 60 літературних агентів. Різкий роман про расову нерівність видавці вважали приреченим на провал. Лише крихітне видавництво надрукувало «Прислугу» невеликим накладом. І вже через три тижні роман Стокетт став лідером продажів. Читачі назвали «Прислугу» «Книгою року - 2009», а в 2011-му в США був проданий п'ятимільйонний примірник роману. До цього моменту «Прислуга» 100 тижнів очолювала список бестселерів The New York Times.


К.С. Льюїса «Хроніки Нарнії»
Кількість відмов: 37
Рік виходу: 1950
Тираж: сукупний тираж усіх книг хроніки перевищує 100 млн екземплярів
Переклад: роман переведений на 47 мов
Екранізації: «Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка і чарівна шафа» (2005); «Хроніки Нарнії: Принц Каспіан» (2008); «Хроніки Нарнії: Підкорювач Зорі» (2010).

Одну з найулюбленіших фентезійних казок сучасних дітей, так і дорослих, видавці категорично відмовлялися друкувати. Наполеглива Клайв Сайплз Льюїс не здавався. Навпаки, з кожною новою відмовою його переконаність у тому, що «Лев, чаклунка і платтяна шафа» - особлива книга, тільки міцніла. І автор виявився абсолютно правим.


Стівен Кінг «Керрі»
Кількість відмов: 30
Рік виходу: 1974
Тираж: сукупний тираж усіх творів Кінга понад 350 млн примірників
Переклад: роман перекладений 33 мовами
Екранізації: «Керрі» (1976, реж. Брайан де Пальма), «Керрі-2: Лють» (1999), «Керрі» (2002), «Телекінез» (2013).

«Ми не зацікавлені в науковій фантастиці, тим більше в похмурій утопії. Вони не продаються». Так звучав тридцятий відгук, який починаючий письменник Стівен Кінг отримав на свій дебютний роман «Керрі». Через кілька місяців йому все ж пощастило знайти видавця - і в перший же рік було продано більше мільйона примірників «похмурої утопії». А перша екранізація «Керрі» у 1976 році зібрала в прокаті $33,8 млн.

Джерело: http://www.intell.in.ua/news/2014-08-29-266

Немає коментарів:

Дописати коментар