вівторок, 5 січня 2016 р.

Традиційний рецепт куті

Усе геніальне – просте! Гарно зварена пшениця, втертий мак, порізані горіхи, пахнючий мед – і будьте певні, ваша кутя обов’язково вдасться!

Інгредієнти:

Пшениця (кутя) - 450 г (0,5 л)
Мак - 200 г (1 склянка)
Волоські горіхи - 150 г (1 склянка)
Мед - 200 г (3-5 стол. ложок)
Вода - 2 л (усього 4,5 л, решта відцідиться)



Пшеницю на кутю заливаємо 2 л холодної води у великій (не менше 5 л) каструлі і залишаємо при кімнатній температурі на 8-10 годин, наприклад, на ніч.
Пшеницю перемішуємо, щоби підняти осад, і воду зливаємо. Додаємо 1,5 л свіжої води, накриваємо і доводимо до кипіння. Як тільки закипить (обережно, "бігтиме" через верх!), зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 1 годину.
 Тимчасом, мак заливаємо окропом, накриваємо і залишаємо на 1 год. За цей час пшениця звариться, її ще можна зняти з вогню і вкутати, наприклад, рушником, щоб "упріла".
 Воду з маку зливаємо (повільно, щоби не вилити і макові зернятка). Далі втираємо мак – можна традиційно, макогоном, або за допомогою блендера (обережно, може перегрітись!) чи м'ясорубки (перекрутити двічі).
 Горіхи перебираємо – щоб не зіпсувати кутю шматочком шкаралупи чи горіхової перетинки – і ріжемо на шматочки або розтовчуємо качалкою – хто як любить.

 До звареної пшениці додаємо мак, горіхи і, куштуючи, мед ("не передайте куті меду"!). Якщо ви звикли до рідшої куті – долийте трохи перевареної води. Можна додати розинки, інжир і навіть шоколад – на ваш смак і
фантазію.

Немає коментарів:

Дописати коментар