Усе геніальне – просте! Гарно зварена пшениця, втертий мак,
порізані горіхи, пахнючий мед – і будьте певні, ваша кутя обов’язково вдасться!
Інгредієнти:
Пшениця (кутя) - 450 г (0,5 л)
Мак - 200 г (1 склянка)
Волоські горіхи - 150 г (1 склянка)
Мед - 200 г (3-5 стол. ложок)
Вода - 2 л (усього 4,5 л, решта відцідиться)
Пшеницю на кутю заливаємо 2 л холодної води у великій (не
менше 5 л) каструлі і залишаємо при кімнатній температурі на 8-10 годин,
наприклад, на ніч.
Пшеницю перемішуємо, щоби підняти осад, і воду зливаємо.
Додаємо 1,5 л свіжої води, накриваємо і доводимо до кипіння. Як тільки закипить
(обережно, "бігтиме" через верх!), зменшуємо вогонь до мінімуму і
варимо 1 годину.
Тимчасом, мак
заливаємо окропом, накриваємо і залишаємо на 1 год. За цей час пшениця
звариться, її ще можна зняти з вогню і вкутати, наприклад, рушником, щоб
"упріла".
Воду з маку зливаємо
(повільно, щоби не вилити і макові зернятка). Далі втираємо мак – можна
традиційно, макогоном, або за допомогою блендера (обережно, може перегрітись!)
чи м'ясорубки (перекрутити двічі).
Горіхи перебираємо –
щоб не зіпсувати кутю шматочком шкаралупи чи горіхової перетинки – і ріжемо на
шматочки або розтовчуємо качалкою – хто як любить.
До звареної пшениці
додаємо мак, горіхи і, куштуючи, мед ("не передайте куті меду"!).
Якщо ви звикли до рідшої куті – долийте трохи перевареної води. Можна додати
розинки, інжир і навіть шоколад – на ваш смак і
фантазію.
Немає коментарів:
Дописати коментар